Červen 2015

Citát pro tento den / 269

25. června 2015 v 9:33 | čajovna |  Citáty
Mít rád lidi a milovat lidi to je celé tajemství a snad i jediný recept na štěstí. - Jan Werich

Lidové rčení / 23

25. června 2015 v 9:31 | čajovna |  Lidová rčení
Neřež nos, odskáče to celá hlava.

Kosmatice jsou stále populární.

25. června 2015 v 9:18 | čajovna |  Babiččin herbář


Jedno staré přísloví praví: Před heřmánkem smekni, před bezem klekni. Bez černý roste doslova na každé stráni, mnoho lidí jej považuje za plevelový keř, ale opak je pravdou.
Jak květy bezu černého, či-li kosmatice, tak i plody bezu jsou pro naše zdraví velmi užitečné.
Světle žluté květy jsou cenným zdrojem vitamínů i minerálů a pomáhají nám při léčbě různých chorob. Květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy, kyselinu jablečnou, octovou, valerovou a vitamín C. Již naši předkové věděli, že je to nejdostupnější a nejchutnější bylinka působící na snížení horečky, utišení kašle, pomáhá při rýmě a usnadňuje pocení. Pomáhá nám zbavit se usazeného sekretu v dýchacích cestách, zlepšuje vykašlávání a usnadňuje dýchání. Pro tento účel ho můžeme používat ve formě čaje, buď samotný, nebo v kombinaci s lipovým květem, podbělem, diviznou, hluchavkou, kopřivou, jitrocelem a podobně. Čaje, šťávy a sirupy vyrobené z kosmatice můžete pít jako osvěžující nápoje, ale stejně tak je používat jako podpůrný prostředek proti nachlazení či angíně. Na kašel je výborný bezinkový sirup. Květy černého bezu působí antiskleroticky, regenerují jaterní buňky a preventivně působí proti rakovinám všeho druhu. Při zácpě si z kosmatic uvařte horký čaj, má větší projímací účinek. Vlažný neslazený čaj pozitivně působí při zácpě a také na prostatu. Léčivé účinky tohoto nápoje ocení i ti, kteří trpí problémy s krevním tlakem a cévními chorobami. Bez totiž zlepšuje pružnost cévních stěn a lehce snižuje krevní tlak.
Chladný neslazený čaj popíjíme při žaludečních nevolnostech a křečích, žaludeční a střevní kolice, k uvolnění plynatosti, upravení zažívacích poruch, menstruačních bolestech, neurologických bolestech a při migréně. Je močopudný a je vhodné jej popíjet při ledvinových chorobách, nemocech močového měchýře a ledvinových a močových kamenech i při nadměrném zadržování tekutin v těle a otocích. Květ černého bezu má i čistící účinek na naše tělo. Pomáhá nás zbavovat usazených toxinů, především kyseliny močové, léčí tedy neduhy, jako je revma, dna, svalový a kloubový revmatismus, běžné bolesti kloubů, popřípaděje výbornou prevencí těchtoo nemocí.
Kloktadlo z kosmatic můžete použít při bolestech v krku a při bolestivých a krvácejících dásních. Trápí-li vás chrapot, kašel, těžce se vám odkašlává či vás trápí afty, kloktejte vlažný odvar.
Ani gurmáni nepřijdou zkrátka, rádi si pochutnají na smažených řízečcích. Kosmatice se dají použít i do ovocných či zeleninových salátů a polévek.



Zdroj: Jiskra Benešov

Citát pro tento den / 268

11. června 2015 v 9:17 | čajovna |  Citáty
Život spíše zakoušíme, než poznáváme.(J.Čapek)

Lidové rčení / 22

11. června 2015 v 9:15 | čajovna |  Lidová rčení
Naděje je chudákův chléb.

Andreas Jopp: Vitamíny a stopové prvky

11. června 2015 v 9:13 | R. Petříčková |  Knížky pro ostatní

Nejsem si úplně jistá, kam touto knihou přední německý odborník na výživu Andreas Jopp, přesně mířil. Je bojovná, neústupná, naštvaná na dnešní svět. Svět, který nám bere nejen přirozené zdroje vitamínů a minerálů do takové míry, že tu ani přirozené zdroje těchto látek neuvádí… Svět, který ale i díky nesmyslné byrokracii uzurpuje lidem dostatečně kvalitní umělé zdroje těchto vitamínů?

Když jsem poněkud překonala zklamání z toho, že se tu nedozvím, kudy na vyvážený jídelníček, snažila jsem se zachovat od této knihy odstup. Celkový dojem mám ale smíšený. Ona je to strašně fajn kniha, chcete-li se dozvědět maximum o nemocích a zdravotních potížích způsobených nedostatkem některých vitamínů a minerálů v těle…

"Symptom je jako svítící kontrolka v autě - jestliže signalizuje nedostatek oleje, je nutné ho doplnit. Nebo byste místo toho spíš vzali klacek a kontrolku rozbili? Přesně to ale mnozí dělají. Namísto toho, aby při bolestech hlavy nejprve dotankovali hořčík, vitamíny a bílkoviny, polykají aspirin a snaží se symptom umlčet.
Totéž dělá řada lékařů. Přijde-li například do jejich ordinace pacient s nadváhou a varovně blikající kontrolkou vysokého krevního tlaku, je třeba nejdřív vyřešit problém y výživou. V terapeutickém plánu by se na čelních místech měly umístit hubnutí, sport a zvýšený příjem vápníku a hořčíku z ovoce a zeleniny. Díky takovým jednoduchým opatřením se u mnoha postižených dostanou ukazatele krevního tlaku a hladin krevního cukru i krevních tuků opět do normálních hodnot. Namísto toho se předepisuje lék na snížení krevního tlaku, což je stejné, jako když lékař klackem rozbije kontrolku. Kvůli nezměněné špatné výživě se pacient zaručeně brzy vrátí s vysokou hladinou krevních tuků, a tak navíc dostane lék na jejich snížení. A je tu další rozbitá kontrolka."

Plus ještě třeba zajímavé zjištění,s českými nemám tu zkušenost, ale němečtí veterináři jako první při problémech se zvířaty řeší jejich stravu a upravují krmiva. Je opravdu zvláštní, že lidská medicína nepostupuje podobně? Podle autora tři čtvrtiny všech nemocí jsou způsobeny nesprávnou výživou.

V knize je velmi přehledně popsáno, který vitamín či minerál je pro lidské tělo prospěšný a jak, jak se projevuje jeho nedostatek nebo na jaké nemoci můžeme použít terapeutickou dávku. Autor je precizní a uvádí i hranice příjmu, přesná čísla… Jen opravdu škoda, že pro tyto léky musíte do lékárny, že se jen těžko podle jeho názoru, dají tyto dávky pořídit z nějakých přirozených zdrojů.

Protože je autor odborník na zdravou výživu a terapeutické využití stravy, je opravdu škoda, že tato kniha není rozšířena o pečlivější pojednání právě o přirozenějším stylu života, bez chemických přídavků vitamínů a minerálů. Na druhou stranu, drsná realita (?), kterou tu ukazuje není vůbec příjemná a donutí člověka se zamyslet nad velmi nepříjemnými skutečnostmi. Prostě…někdy zůstává rozum stát, je-li toto vůbec možné…

" Vlastní import vysoce dávkovaného cenově výhodného vitamínu C z USA se nevyplatí. Bude zničen německými celníky nebo odeslán zpět na vaše náklady, protože konečný spotřebitel nesmí importovat žádná léčiva. V rámci EU naproti tomu už neexistují žádné celní kontroly, proto je objednávka amerických produktů např. z Holandska bezproblémová. Když přijíždíte z USA a přivážíte si více "zahraničních léčiv" (vitaminů) než pro vlastní spotřebu, mohli byste mít problémy kvůli "uvedení zahraničních léčiv do oběhu". V každém případě vám celníci zabaví množství, které přesahuje osobní potřebu."

Ona ta realita je opravdu děsivá… nebo nás autor jen děsí díky nějakým svým přehnaným názorům, no posuďte sami? Nedostatek vitamínů a minerálů? Existuje to dnes ještě? Nedostatek v nadbytku? Kdepak… Naše tělo opravdu hladoví nad plnými hrnci a výsledek německého výzkumu (v Německu, Francii a USA) ukázal, že 40 - 80% obyvatel nepřijímá v potravě dostatek základních minerálů, vitamínů a stopových prvků. Selenem, jódem, vitamínem D je podzásobeno až 90% lidí. To je vskutku alarmující a je dobře, že autor začal knihu právě těmito údaji a poměrně údernou předmluvou.
A samozřejmě se opět dostáváme k poznání, že drtivé procento (70%) soudobých onemocnění je způsobeno špatnou výživou.

S tím se určitě dá souhlasit. Další nechám na posouzení každého čtenáře a jeho individuálních zkušenostech. Logické souvislosti, ale i šokující fakta - to je kniha Vitamíny a stopové prvky pro zdraví, kterou lze považovat za neobyčejnou knihu o vitamínech.
Ona totiž probírá a propírá zákulisí nejen lidského těla, ale i farmaceutického průmyslu a medicíny. Možná to není klasický "domácí lékař", ale spíše burcující publikace. Další z těch, která má člověka přivést k zodpovědnosti za své vlastní zdraví.


O autorovi:
Andreas Jopp je německý odborník na výživu, který publikoval více než 200 odborných článků na téma anti-aging a zdravý životní styl. Napsal i knihu o tom, jak se zbavit závislosti na nikotinu za 30 dní a na toto téma vede i on-line kurzy. Co se mu v této knize určitě podařilo, je dostát svému mottu - mít své texty čtivé a strhující, nenudné a zábavné a zároveň podložené množstvím relevantních informací. Své knihy píše na základě dlouhých rozhovorů s odborníky a na základě vlastních zdrojů z knih a odborných prací.
Vydalo nakladatelství Eminent, 2015, www.eminent.cz

Citát pro tento den / 267

6. června 2015 v 8:43 | čajovna |  Citáty
"Možná jsi zklamaný, když neuspěješ, ale jsi odsouzen k záhubě, když se nepokusíš." -- Beverly Sills


David FREJ: Zánět – skrytý zabiják

6. června 2015 v 8:39 | R. Petříčková |  Knížky pro ostatní

Jsem si jistá, že po přečtení této knihy si ji nalistujete od začátku a vezmete si do ruky KNIHU a SEŠIT. Něco tak výborně poskládaného, logického a navrhující množství řešení, ze kterých si můžete vybrat právě ta, která cítíte jako nejlepší, jsem ještě nečetla.

" Předtím než si uvedeme doporučení, chtěl bych připomenout, že nemají vzbudit dojem, že je musíte dodržovat všechna a striktně. Vyberte si nejprve ta, která snáze a bez stresu změníte, protože není nutné měnit život radikálně a hned. Často takové náhlé změny a výrazné změny mohou působit i nepříznivě. Uvedená doporučení nejsou dogmatem, ale radami, z nichž i menší a jen některé změny působí výrazně na cestě k lepšímu zdraví. Postupem času možná některé změny přijdou snadno a bez úsilí."

A to je dle mého názoru nejdůležitější doporučení v této knize, to, které dodá odvahu i tomu největšímu zatvrzelci, vezme si ten sešit nebo alespoň papír a vypíše si několik jednoduchých rad, které mu přijdou pod nosem voňavé a snesitelné. Existuje množství jednoduchých i složitějších způsobu jak ulevit svému trávení a podpořit svoje tělo v boji proti chronickému zánětu, který je zdrojem mnoha nemocí, jež nazýváme "civilizačními". A které lékaři léčí tak, aby se tak nějak udržovaly v mezích a byly zdrojem dalšího zisku pro jejich kolegy na jiných specializovaných pracovištích. Takže, když si tuto knihu proberete horem dolem, zjistíte, že se vyplatí zkusit doopravdy vyléčit svůj organismus na nejvyšší možnou míru a zbavit se tak nemocí typu astma, alergie, obezita, srdečně-cévní nemoci, žaludeční záněty, únava, psychické potíže, deprese, rakovina, cukrovka, dna … a šlo by i nadále pokračovat. Tyto nemoci mají jednoho společného jmenovatele - mocně je živí jakýkoliv chronický zánět v těle. A ten živí nedostatečné a ztížené trávení.

Příčiny, léčba, prevence
Čtivý a živý styl, jakým MUDr. Frej popisuje nejen jednotlivé problémy, ale prokládá svými zkušenostmi ještě za dob praxe v klasickém zdravotnictví dokresluje výtečnou mozaiku zcela logických úvah. Někdy možná budete mít pocit, že už nemusíte číst dál, protože to prostě VÍTE, jen vás to v tu chvíli nenapadne. Dokonale probírá příčiny nemocí, jejich léčbu, ale také nežádoucí účinky konvenčních léků, pokud není u léčby řešena i příčina, ale pouze se zatlačují projevy nemoci.. a hlavně prevence.

Fascinující je množství dostupných metod, bylinek, přípravků z bylin, potravin, superpotravin, kterými můžeme nejen velmi ulehčit svému trávení, ale také se pomoci zbavit parazitů, plísní nebo nežádoucích mikrobů v těle. Z toho nepřeberného množství pak máte možnost si sestavit vlastní ozdravný program, který stojí na úpravě jídelníčku, který by měl odlehčit trávení. Nemíchat některé potraviny, například slané a sladké, maso s bramborami, vyřadit nekvalitní potraviny a hormony nacpané vepřové či kuřecí maso. Naučí vás to dbát na to, co jíte. Přemýšlet nad původem jídla, které konzumujeme a tím i nevědomky snížit množství toho, co sníme. Kvalitní a energií nabitá potrava je zárukou toho, že nebudeme dojídat prázdné kalorie nějakými sladkostmi nebo chipsy.

I když nemusíte se vším z této knihy souhlasit, v každém případě z ní lze vybrat základní principy, na kterých si můžete postavit právě to své. Najdete tu nejen zcela dostupné recepty na urovnání žaludku, trávení,… ale i hezky srovnané kapitoly pojednávající o tom, jak přijít logicky na původ svých potíží. Kde je vystopovat. A podle toho si potom můžete upravit svůj jídelníček a zatlačit tam, kde máte mezery.

A podělím se alespoň o recept na pokažený žaludek nebo nevolnost způsobenou nevhodným jídlem.
DOMÁCÍ NÁPOJ PROTI NEVOLNOSTI
Je vhodný například po snědení zkaženého nebo špatného jídla. Smíchejte limetkovou nebo citronovou šťávu, špetku nerafinované mořské soli a trochu javorového sirupu.
Asi tak: Zkuste to. Je to neskutečně odpornéééé!!! Ale kupodivu, to opravdu pomohlo!
V knize je také úžasný test, podobný, jakým byste prošli i v ordinaci MUDr. Freje, dotazník, podle kterého snadno zjistíte, jste-li ohroženi chronickým zánětem v těle. To je dobrá startovní čára a pokud jsou vaše výsledky nepříliš dobré, stojí za to, zabojovat, vždyť trávení je základním hnacím motorem lidského zdraví. Nebo jste si snad mysleli něco jiného?


O autorovi
MUDr. David Frej
Po ukončení studia na lékařské fakultě v Praze pracoval několik let jako internista. Přírodní medicínu a výživu studoval v USA, v Rakousku a v indické Puně. Ve svém centru se zabývá vlastním léčebným systémem propojujícím léčbu zánětu a s ním souvisejících chronických nemocí, výživu, biologické rytmy a detoxikaci organismu. Pravidelně přednáší, pořádá semináře a publikuje články v měsíčníku Regenerace.
Smím-li této knize dát nějaké doporučení, je to 100%.
Vydalo nakladatelství Eminent, 2015, www.eminent.cz

Citát pro tento den / 266

1. června 2015 v 8:48 | čajovna |  Citáty
"S tím, co nám provedli jiní, se nějak vyrovnáme, horší je to s tím, co jsme si provedli sami." -- neznámý

Tuřín - bojovník proti neduhům

1. června 2015 v 8:46 | čajovna |  Babiččin herbář


Málokdo ví, jak tuřín vypadá, a kdo ví, jak vypadá, možná už neví, jak chutná. Tuřín je jednou z nejodolnějších kořenových zelenin. Na Moravě ho znají pod lidovým názvem kvaka či kvačka. Jedná se o robustní, nenáročnou a jednu z nejsnáze pěstovaných zelenin.
Tuřín je v našich končinách podceňovanou a upozaďovanou plodinou (přitom do 16.století byl jednou z hlavních potravin všech vrstev lidstva), má však našemu tělu co nabídnout. Tuřín obsahuje velké množství vody a je velmi bohatý na vlákniny. Obsahuje vitamín C, bílkoviny, tuky, karoten, poměrně velké množství vápníku, draslíku, sodíku, dale fosfor, železo, a stopové prvky. Má hojivé a léčivé účinky při chorobách zažívacího ústrojí. Tuřín působí proti řadě kožních onemocnění a čistí krev od kyseliny močové a dalších odpadních produktů metabolism, čímž poskytuje úlevu lidem se dnou, a revmatickými bolestmi, pomáhá předcházet dnovému záchvatu. Díky vláknině zvyšuje peristaltiku střev. Je doporučovanou potravinou vhodnou při zlomeninách a osteoporóze. Látky v tuřínu obsažené mají silné antibakteriální účinky. Vyvarovat by se ho však měli lidé s akutním zánětem jater a žlučníku, při žlučníkových kamenech a při onemocnění centrální nervové soustavy. Vzhledem k vysokému obsahu vody a vlákniny je vynikající potravinou při redukční dietě.
Chuťově je tuřín trochu nasládlý a pepřový. Syrově se konzumují pouze mladé bulvy. Ty větší se dávají hlavně do polévek, příloh (lepší než brambory) nebo omáček. Velmi chutný je nakrájený na hranolky a opečený v troubě. Pochutnáte si, když ho přidáte do různých zeleninových směsí. Rozhodně však musíte vyzkoušet jeho kombinaci s brambory. To je teprve mňamka.
Co je ale zajímavé, je to, že pokud bychom posuzovali tuřín z hlediska zdraví, možná by kořen tuřínu předčila jeho nať. Jeho nať je královnou mezi všemi druhy listové zeleniny, je totiž nejbohatší na vápník a navíc je i výživnější než samotný kořen. Listy obsahují téměř dvakrát tolik protein a vlákniny než kořen, ale méně sacharidů. Z hlediska výživy je nejvýznamnější koncentrace vitamínů a mineral, především vápníku, provitamínu A (betakarotenu), vitamínu C, kyseliny listové a železa. Listy se dají připravit stejně jako špenát či kapusta. Vynikající jsou do čerstvých zeleninových salátů.
Tuřín je velmi chutná a zdravá potravina, proto bychom měli dát této téměř zapomenuté plodině šanci.


Zdroj: Jiskra Benešov