Staré dobré zelí

16. února 2015 v 11:43 | čajovna |  Cesty ke zdraví

Zelí mnozí nazývají jen obyčejnou zeleninou, ale opak je pravdou. Je to zelenina považovaná za lék již od starověku. Antičtí Římané zelí dokonce povýšili nad všechny zeleniny, a to nejen v kuchyni, ale i v léčitelství.
Je velmi zdravé kvašené, ale i syrové. Zelí vydrží dlouho čerstvé a je poctivou zásobárnou vitamínů, pro lidské tělo vyjímečně a všestranně prospěšnou. V zelných listech najdete především velké množství vitamínů C a K. Je cenným zdrojem vitamínu E a draslíku. Dále obsahuje velké množství vlákniny, která je důležitá pro správné trávení. V listech nechybí ani beta-karoten, kyselina listová a tiamin. Zelí se přičítají hojivé účinky při žaludečních vředech, protože obsahuje látku zvanou S-metylmetionin, která zřejmě urychluje zacelování vředů a zmírňuje bolest. Kysané zelí vděčí za svou chuť bakteriálnímu kvašení. Díky mléčnému kvašení má kysané zelí příjemnou chuť, ale i již zmíněný pozitivní vliv na zdraví. Pro trávení je ještě prospěšnější nežli v syrovém stavu, nezpůsobuje totiž nadýmání. Užitečné mikroorganismy, které se v kysané zelí nacházejí, podporují zdraví prospěšné bakterie ve střevech a ty zase usnadňují zažívání, vstřebávání živin a vitamínů řady B.
Pravidelná konzumace preventivně působí i proti některým, u nás častým nádorovým onemocněním, například tlustého střeva. Pokud několikrát za den slupnete zelný list, prospějete svému tělu více, než-li multivitaminovými tabletami. Labužníci dávají přednost tuzemskému kysanému zelí. Většinou se totiž koření speciální směsí, ušitou přímo na naši chuť. Hlavní rozdíl spočívá v různých odstínech chuti, červené je výraznější než bílé. Má i vyšší biologickou hodnotu, bílé zase méně kalorií. Červené zelí je navíc bohaté na antioxidanty antokyany. Zvláštní kategorii představuje zelí kysané s lahodnĚ pikantní chutí, kterou získalo právě bakteriálním kvašením. Nelze zapomenout ani na šťávu, která vznikne jeho kvašením. Stačí jen pár lžiček a zelňačka či segedínský guláš postoupí do kulinářské extraligy. Za starých časů se zelí dokonce sušilo do zásoby.
Jak je patrné, bez zelí by byl prostě svět ochuzen o spoustu kvalitních receptů. Jak řekl klasik, nehodí se totiž snad jen ke zmrzlině.

Zdroj: Jiskra Benešov

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jarmila* Jarmila* | Web | 16. února 2015 v 13:48 | Reagovat

Zelí máme celá rodina rádi. Máme často kysané, ale nevím jak moc zbyde vitamínu C po vaření. Asi nic.

2 Libertus Libertus | E-mail | Web | 16. února 2015 v 14:13 | Reagovat

Já myslím, že snad něco zbyde. Nebo, že zbyde hodně, protože má větší sílu, narozdíl od jiné zeleniny.

3 Intuice Intuice | E-mail | Web | 16. února 2015 v 17:15 | Reagovat

Miluji kysané zelí. A výrobky z něj samozřejmě také. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama