Energie pro srdce a mozek

3. prosince 2014 v 8:56 | čajovna |  Cesty ke zdraví


Vlašské ořechy jsou naše nejznámější a nejoblíbenější oříšky a patří mezi potraviny s léčivými účinky. A to dokonce velmi významnými. Vlašský ořech má tak vysoké výživné hodnoty, že dokonce převyšuje výživnou hodnotu hovězího masa. Vlašáky jsou sice doslova nabité tuky (62% jeho hmotnosti), ale řadí se mezi nejhodnotnější potraviny vůbec. Naopak obsahují jen velmi malé množství cukrů, což ocení zejména diabetici. Jsou významným zdrojem energie a jsou doporučovány jako doplněk stravy studujících, duševně pracujících, těžce fyzicky pracujících i malých dětí.





Vlašské ořechy obsahují nenasycené a polynenasycené mastné kyseliny a lecitin. Omega3 mastné kyseliny, které se také nacházejí v rybách, snižují hladinu cholesterolu v krvi, zabraňuje vzniku krevních sraženin v cévách a brzdí zánětlivé procesy. Dále se podílí na stavbě nervové tkáně a na tvorbě protilátek. Dobrým pomocníkem na pocuchané nervy vám můžou být rozemleté vlašské ořechy smíchané s medem 1:1.
Z ořešáku se však nekonzumují jen jádra. Velmi oceníte také tinkturu z pupenů, která je vynikajícím výživným produktem v období rekonvalescence po nemocech a operacích,úspěšně se používá při chronické hepatitidě, zvýšené kyselosti i žaludečních šťáv, také jako projímadlo, proti roupům, při hyperfunkci štítné žlázy. Je vhodná jako prostředek pro zvýšení imunity, na revmatické potíže a žilní záněty, zlepšuje činnost slinivky, je
vhodná při nejrůznějších kožních problémech.
Podobně oceníte i olej plodů ořešáku. Má oproti jiným olejům vyšší obsah: bílkovin,sacharidů, vitamínů B,E,D,K,C, cholinu, draslíku, kobaltu, mědi, niklu, železa, manganu, hořčíku, fluoru, jódu, selenu, zinku a jiných minerálů a také nenasycených mastných kyselin. Vzhledem k velkému obsahu manganu a zinku jej ocení diabetici. Látky obsažené v oleji snižují hladinu cholesterolu v krvi, napomáhají hubnutí, zpomalují proces stár-
nutí v organizmu, obnovují imunitu a také chrání organizmus před tvorbou karciogenních látek. Budete-li olej před spaním vtírat do kloubů a svalů, snížíte jejich bolestivost. Olej by neměl chybět v jídelníčku matek, lidí v pokročilém věku, sportovců a turistů. Mužům se doporučuje užívat denně pro zlepšení a obnovení potence. Jeho využití je všestranné, v kosmetice se používá pro masáž obličeje, péči o víčka a při prevenci vrásek. Lidé trpící akutním vředovým onemocněním žaludku a dvanácterníku však na olej musí zapomenout.


Ořechy bychom měli konzumovat pravidelně, v menším množství, a dobře je rozkousat. Kromě cukroví, buchet, koláčů, dezertů a jiných sladkých dobrot, mají ořechy využití i ve slané kuchyni. Dají se přidat do másla či měkkých sýrů. Vznikne tak velmi chutná pomazánka.
Zdroj: Jiskra Benešov
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | 6. prosince 2014 v 17:12 | Reagovat

Dobrý článek a moc hezký poslední obrázek. Takové vánočky nebo štoly kdyby prodávali!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama