Med je dětem zapovězen? Kdože to řekl??? Pediatr? Pošlete ho…(domů)!

30. ledna 2012 v 7:42 | www.popelky.cz, Renata Petříčková |  Čajové...

Med je dětem zapovězen? Kdože to řekl??? Pediatr? Pošlete ho…(domů)!

Pod článkem o medové výstavě jsme se v diskuzi dostali k palčivému tématu. A sice moudré radě, kterou si můžete přečíst v časopisech pro maminky i v internetových poradnách pediatrů. Med není pro děti do jednoho roku (někde pro sichr uvádí roky dva či tři) vůbec vhodný, protože může obsahovat botulotoxin, jež může malé miminko zabít.
Samozřejmě, to obyčejně botulotoxin dělá rád či se o to přinejmenším pokusí…
A kdysi jsem nad tím moc nepřemýšlela, ač mi to bylo divné. Sypala jsem hnědé cukry, fruktózy, po lékárnách honila
glukopury… a med ignorovala. Moje škoda, protože to, co obsahuje med, jen tak v lékárně nenajdete. Posuďte sami:

Med obsahuje:

  • · dextríny
  • · oligosacharidy,
    což jsou cukry, skládající se z více než dvou až deseti jednoduchých cukrů
  • · vodu
  • · bílkoviny,
    kterých je v medu 0,1 - 0,5 %. Jejich obsah je různý podle původu medu.
  • · enzymy
  • · inhibin
  • · vitamíny A,
    B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P
  • · vonné látky
  • · barviva -
    karoten, flavony
  • · pylová zrnka
  • · různé
    minerální látky: vápník, fosfor, draslík, sodík, chlór, síra, hořčík, železo,
    křemík, mangan aj.
  • · včelí mateří
    kašičku
  • · volné
    organické kyseliny
  • · aminokyseliny


Požádala jsem Evžena Báchora, předsedu Pardubických včelařů, aby se mi pokusil vnést do celé situace a zmatku trochu jasno. Poskytl mi nejen odpovědi, ale i výše uvedené základní informace o medu. Přijde mi, že dobrý med je vlastně pro bakterie neprostupná hmota?


2195ZWY.jpg"Ano, med je především konzervační látka, která zabraňuje množení mikroorganismů. Svým vysokým osmotickým tlakem a složením je antibakteriální a léčivou látkou.

Oproti cukru, který jíme ve velkém množství, včelí med obsahuje převážně monosacharidy, glukózu - cukr hroznový a fruktózu - cukr ovocný. Těchto jednoduchých cukrů organizmus člověka bez jakékoliv zátěže využívá již jako stavební kámen pro růst buňky. Cukr je pro náš organismus v podstatě jedem.

Med je nejen vynikající potravinou, ale dá se využít při léčbě různých nemocí."

Takže určitě i pro děti?

"Med je cennou potravinou ve výživě dětí. Ideálně se v něm doplňují vlastnosti léčebného a výživného charakteru. Med svým obsahem železa a mědi zvyšuje obsa krevního barviva (hemoglobinu) a
podporuje tvorbu krve. Má velký vliv na růst.

Mnozí vědci prováděli různé výzkumy. Např. Wetzel na základě důsledných lékařských pozorování dokázal, že vitamín B12 nacházející se v medu a podávaný v dávkách 10 mikrogramů dětem slabého vzrůstu přispěl k růstu, fyzické síle, zvyšování hmotnosti a k povzbuzení chuti k jídlu.

Dorval (Montreal - Kanada) dělal mnohé pokusy s požíváním medu u dětí. U anemických a tělesně slabých dětí zjistil po podávání 30 g medu denně zvýšenou hladinu hemoglobinu o 8 až 25 % a zvýšení hmotnosti o 2 až 6 kg. Tyto výsledky připisoval kromě cukru obsahu minerálních látek, železa, vápníku, fosforu a enzymů nacházejících se v medu.

Damede zjistil příznivé účinky medu, hlavně u malých dětí při podrážděních a žaludečně střevních zánětech. Přímo
zachraňující účinky měl med při smrtelných průjmech kojenců.

Med se může podávat kojencům už od prvního týdne života v malých dávkách.
Například energetická hodnota kravského mléka je nižší než energetická hodnota ženského mléka. Rozdíl se vyrovnává přislazování 5 - 7 % cukru. Běžně se přislazuje řepným cukrem sacharózou. Tento cukr v porovnání s jednoduchými cukry medu velmi zatěžuje trávicí orgány dítěte. Kromě toho průmyslně vyrobený řepný cukr už neobsahuje vitamíny, enzymy, minerální látky a další vzácné látky nacházející se v medu. Z uvedeného vyplývá opodstatněnost používání medu jako sladidla v umělé výživě kojenců, a to v množství 6 - 8 procent. Z těchto důvodů je vhodné používat ke slazení všech pokrmů dětí, ale i dospělých domácí včelí med."

No, takže pohled z jiného úhlu.
Jsem svým způsobem ráda, že tohle už řešit nemusím, ale kdybych opět někdy stála nad kojencem a přemýšlela, jestli ho "zamedovat" nebo ne, tak bych to asi udělala.Ovšem jen s ověřeným medem přímo od včelaře. Jak nám může říci i selský rozum, pokud je med mnohokrát jakkoliv zpracováván a navíc ředěn cukrem a kdoví čím ještě, je tu zákonitě i prostor pro jakoukoliv nečistotu, tedy i nebezpečné botulotoxiny.

V tuto chvíli jsem zaujala stanovisko, že celá ta aféra a varování před medem je tak trochu podobné jako miliony nežádoucích účinku na příbalovém letáku u léčiv. Může se stát, riziko existuje, tak proto budeme varovat, abychom byly "z obliga".

2196ZDV.jpg
P.S. pokud vím, tak na botulotoxin jsou v extrémní míře citlivé také kočky a veterinářka nám velmi srdnatě radila
ve chvíli, kdy kočka JEN zvracela, ani nepila… abychom jí dali černý čaj s medem! Zcela jistě však měla na mysli ten od včelaře.

Takže - MEDU se nebojte. Pravého medu se bát opravdu nemusíte!!!

Snad jen případné alergické reakce, na toto riziko nesmíme zapomínat, ale to by bylo zase na jiný článek…

Renata
Odkaz na článek a diskuze (je to už trošku starší... ale je to milé a tak jsem Vás o to nechtěla ošidit)
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 30. ledna 2012 v 8:59 | Reagovat

Myslím, že jsem někde četla, že snad může být med nevhodný pro pylové alergiky, protože v se v něm částečky pylu vyskytují, ale nevím co je na tom pravdy, jestli je to pravda vůbec. Byl to moc zajímavý článek, věděla jsem, že je med zdravý, ale netušila jsem, co všechno obsahuje, od vitamínů, přes stopové prvky a další a další ....

2 cajovnaprozeny cajovnaprozeny | 30. ledna 2012 v 13:15 | Reagovat

[1]: alergie ano, to určitě!
JInak med je doslova pokladnice, viď? Taky jsem zírala.

3 skaut68 skaut68 | Web | 30. ledna 2012 v 13:41 | Reagovat

Med je něco, co nesmí v domácnosti chybět. Nejlepší od včelaře. Každý rok bereme pár kileček.
Ten obchodní raději ne.
Ano, u alergiků je to problém, ale to je se vším. Musí si dát na potraviny a prostředí, ve kterém se nachází, pozor.
Jen tolik...

4 Vendy Vendy | Web | 30. ledna 2012 v 14:33 | Reagovat

Díky za skvěle rozpitvané téma medu ano-ne. Med je určitě zdravější než cukr, i když je asi dobré i tady dodržet staré rčení "všeho s mírou".
Ale říct, že je med nezdravý? To už může vážně jen blbec.
Samozřejmě, měl by to být pravý med, od včelařů. Žádná kupovaná medová náhražka z obchodu...
A taky s výjimkou alergiků na med, ale to už jsi zmínila v článku.
(Mimochodem, tohle mi připomnělo minulé roky, kdy se pranýřovalo mléko, vejce, maso nejdříve hovězí, potom vepřové a teď kuřecí, sádlo a máslo a propagovaly se umělé tuky, a teď se to najednou otáčím, mléko je zdravé (ale čerstvé a ne pro alergiky), smažit na sádle je zdravější než smažit na oleji, máslo živočišné má v sobě víc vitamínů než máslo rostlinné, hovězí maso se už zase doporučuje a naopak zavrhuje maso kuřecí, které se předtím vychvalovalo (ale tady bych souhlasila, protože do kuřat cpou minimálně trojnásobné dávky nějakých hormonálních sajrajtů, aby co nejrychleji vyrostla)...

5 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 30. ledna 2012 v 15:40 | Reagovat

Stímto tvrzením med malým dětem ne jsem se střetla hned dvakrát u dcery a snachy. No nedávejte si dobrá řekla jsem si a nepřesvědčovala. Ještě by si holky mohly myslet, že jsem na hlavu. Doma med ale používáme a to od včelaře, no a naší malý vnuci? To můžeš Renatko hádat dala jsem jim med..?

6 ENILI ENILI | Web | 30. ledna 2012 v 16:22 | Reagovat

Renatko zdravím po delší době.Máš u mě malinké pohlazení po duši.měj se krásně.PS přečti si jak se mám v mém posledním článku a bude Ti jasné proč to mám tak složité.

7 cajovnaprozeny cajovnaprozeny | 31. ledna 2012 v 8:23 | Reagovat

[5]: že ty jsi byla ta příšerná babička a tchýně a DALA jsi???? :-))))

[4]: no o tom, co je v mase, to by bylo na hodně nechutný článek...

[6]: koukla jsem...hrůůůza!

8 Janah Janah | Web | 1. února 2012 v 20:29 | Reagovat

Naprostý souhlas! Dětem jsme dávala med už na dudlík, a nemají ani zkažené zuby, ani nejsou tlusté, ani alergické a dětská lékařka nás znala jen z preventivních prohlídek.

9 anne anne | 2. února 2012 v 16:07 | Reagovat

a už jste viděla zuby dítěte, kterému matka sladí čaje medem? všeho s mírou. plus pak chytrolíny, co kupují dětem párky. právě párky, klobásy a další uzeniny jsou největším zdrojem botulotoxinu. a myslím, že takové, které si ho nechjí píchat kolem očí už ani nebudu jmenovat

10 Janah Janah | Web | 2. února 2012 v 23:54 | Reagovat

[9]: Třeba moje děti .-), mají ukázkový chrup, ani jednu plombu, a to med používám od útlého věku dětí. Spíš bych se bála o zuby dítěte, co matka sladí cukrem.

11 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 5. února 2012 v 0:28 | Reagovat

[7]: Uhodla a dala! Až jednou prcek řekl babi dala med a mňam a děda taky!!!

12 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 5. února 2012 v 0:29 | Reagovat

[10]: Souhlas.....

13 Pozitivní blog Pozitivní blog | E-mail | Web | 16. května 2012 v 22:57 | Reagovat

Když byl syn malinkatý, dostával med na dudlík a nedělalo mu to dobře, což bylo vidět na plínce. Takže to možná až takový nesmysl není.
Alergik není a dneska už jí med bez problémů.

14 antitupdode antitupdode | E-mail | Web | 14. února 2018 v 3:33 | Reagovat

alprostadil and viagra
<a href=http://viagrauga.com>lowest price viagra</a>
buying viagra from cvs
<a href="http://viagrauga.com">buy viagra privacy</a>
chewing gum au viagra

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama