Luxusně jsem opekla brambory podle Nigelly Lawson! Málem jsem se "užrala"....

22. ledna 2012 v 10:35 | www.popelky.cz

Nejsem fanatik do pořadů o vaření, ale na ty s Nigellou Lawson se podívám vždy ráda. Ani snad tak ne kvůli vaření, ale kvůli NÍ. Její skvělé smyslnosti, s jakou nejen vaří, ale chodí i umlsávat v noci do ledničky po závěrečných titulcích. Knížka Vánoce s Nigellou mě mile potěšila a naladila na Vánoce a dokonce jsem podle této knížky uvařila to, co vidíte na titulní straně…
Bylo to skvělé!
Byla jsem zvědavá, jestli Nigella bude v knížce stejná jako v televizi. Je!
2301MjU.jpgJejí styl proniká i do knižní verze a to tak, že je to čtení, při kterém se vám budou střídavě sbíhat sliny na nějakou dobrotu z jejích rukou a na příjemné lenošení s talířem v ruce nejlépe na bílém beránku před krbem nebo v saténových peřinách. Prostě cokoliv, co se týká pouze a jen rozmazlování a hýčkání našich smyslů.
Ale abych byla i trochu praktická, tak již prvotní povídání o Vánocích, návštěvách a pohostinnosti a svém milém vztahu k nim. Ovšem pozor, je to žena!!! Tedy bojuje i s únavou a nechutí k čemukoliv vánočnímu. Je to docela dobré ducha osvěžující čtivo pro každou, která je už nyní zděšena představou blížích se "svátků".
A následují recepty. Když na mě vybalila nádherné chlebíčky s uzeným lososem, stalo se, že jsem už od knížky neodešla. Doslova jsem se do ní ZAŽRALA. Najdete tu vánoční pudink, krůty, roládičky, brusinkové zavařeniny, nakládané zeleniny
(jakožto jedlé dárky), ale taky cukroví a přesně rozplánované sváteční chody včetně časového harmonogramu.
A také i pokrmy, které v podobných variantách známe i my. Třeba švestky opečené ve slanině…



Tipy na přípravu jsou úžasné. Dozvíte se tu v přehledném rámečku, čím si lze práci na pokrmu ulehčit. Co lze udělat den předem, co lze uvařit dopředu i několik dnů, na jak dlouho naložit párky do marinády a dokonce i tipy na mrazení. Pak se může stát, že když plně využijete mrazák, můžete na vánočním menu dělat již nyní…
Navíc je to vánoční speciál, takže kdo má navíc rád anglický styl, tak si tady z kulinářského hlediska prožije celé svátky. Nádhera!
Krůtu péct nejspíš nebudu, ale zkusila jsem tyhle bezkonkurenčně nejlepší pečené brambory.
Recept je jednoduchý…
Nakrájené brambory oválejte v mouce (Nigella radí semolinovou, mě se to však povedlo
i s obyčejnou hladkou i celozrnou).
Můj tip: než patlat každou bramboru zvlášť, můžete si mouku nasypat do igelitového pytlíku,
naházet k tomu brambory a pak prohazovat, mísit… a u toho se vám nikde nic nezašpiní…
Poté brambory hodíme na pekáček a polijeme sádlem! To má nejlepší chuť. Olej je tolerován, ale pro pravou variantu receptu Nigella Lawson požaduje dokonce husí sádlo.

2302Yzh.jpg
A pečeme…zhruba v polovině pečení obrátíme
Brambůrky jsou křehké na povrchu a měkoučké uvnitř. Jsou opravdu bezkonkurenční!!!!

2303MTI.jpg
No posuďte sami, není tohle k sežrání?
Pro mě tohle ideální dárek pro každého, kdo se rád potěší opravdu dobrým jídlem. Pod
stromečkem se tato něžně úžasná a smyslná knížka bude určitě vyjímat.
Renata
Vydalo nakladatelství Euromedia, 2011, www.euromedia.cz
K dostání u všech dobrých knihkupců a na www.ebux.cz
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Vendy Vendy | Web | 22. ledna 2012 v 17:03 | Reagovat

Skvělý tip.
Opékané brambory už znám (buď v troubě nebo na plotně, do misky dát trochu sádla nebo másla se solí a lisovaným česnekem a opečené brambory v této směsi promíchat - horkem brambor se máslo nebo sádlo rozpustí. K tomu připíjet nejlépe kefírové mléko...)
Ale opečené brambory promíchané s moukou jsem zatím nezkoušela - můžou být pěkně křupavé a opravdu dobré.
Nigellu jsem několikrát viděla v pořadu o vaření, prima pořad.

2 Jarka Jarka | Web | 22. ledna 2012 v 18:09 | Reagovat

Dříve, než jsem se dočetla, že jsou ty brambory pomoučené, lámala jsem si nad snímkem hlavu, co to na nich je. To by mě teda vůbec nenapadlo, ale věřím, že to na bramborách udělalo křupavou krustičku a že musely být moc dobré. :-P

3 cajovnaprozeny cajovnaprozeny | Web | 22. ledna 2012 v 20:55 | Reagovat

je to vážně skvělý nápad!!!!
Udělá to ty brambory o stupeň lepší!

4 Hanča Kdovíková Hanča Kdovíková | Web | 23. ledna 2012 v 19:10 | Reagovat

no, to je ale nápad ;)

5 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 24. ledna 2012 v 15:29 | Reagovat

Mistr v opékání brambor je můj muž a vnuci všech pět jsou mistři v jejich pojídání. Takto upravené je také dělá jen je prý posype moukou až ke konci pečení. Poradím mu ó jak mazaná jsem já! Poradím mu tedy receptík tento, no jó řeknu, že to mám od "ČAJOVNY".....

6 Štěpánka Štěpánka | 14. února 2012 v 13:27 | Reagovat

Jojo, taky opékám brambory obalené v mouce:-) Ještě to vylepšuji tak, že do mouky nejdříve zamíchám červenou papriku, směs na bylinkové máslo (od mé kamarádky), trošku chilli. v této směsi obalím brambory, dám je na plech vyložený pečícím papírem a pokapu rozpuštěným domácím sádlem (jen trošku - brambory neplavou). Je to opravdu příloha k ne...dožrání:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama