Rejpal a medové včeličky...

12. března 2009 v 0:53 | čajovna |  Kozel REJPAL rejpe...
Kozlíka dneska chytla mlsná. Přinesl z obchodu jakési želatinové medové včeličky... Mňam... nedá se jim nic vytknout... ačkoliv jsem jinak k želatinovým bonbonům nedůvěřivá a většinou mi nechutnají - jsou přeslazené, převoněné a překyselené.
V Medových včeličkách jsem objevila něco jiného... výbornou neidentifikovatelnou chuť - z dětství...



Co vyčmuchal Rejpal?

JoJo medové včeličky:
Vyčmuchal, že podle složení je v bonbonech 5% medu. Dále tam najdete glukózový sirup, cukr, želatinu, 2,5% jablečné šťávy, kyseliny (vinná, jablečná a citronová) aromata jablko/skořice, meruňka, citron a pomeranč, leštící směs (rostlinný olej) lešticí látka: karnaubský vosk, rostlinné extrakty (černá mrkev, paprika, špenát a kopřiva, kurkuma), vitamín C, a možné stopy mléka...

Výborné! Není to zas tak špatné složení, cenním si přírodních barviv. Příchutě nejsou příliš výrazné, takže chuť meruněk a skořice jsem musela vyčíst z obalu...

Medové...
Chuť je totiž báječně medová. Bonbonky jsou akorát velké, jsou na nich vylisované včeličky v různých pozicích a vypadají na pohled skvěle... A chuťově jsou sladké akorát, výrazně voní a chutnají medem (ačkoliv jsem to poprvé nepoznala, ta chuť mi byla hodně povědomá, za mého dětství se přesně s touhle chutí dělaly nějaké bonbony, ale jaké????) a nejsou vůbec přehnaně kyselé, skoro vůbec, opravdu chutnají "kytičkově a medově"...
Kozle...!!! Chtěla jsem se sladkostí vzdát...ale včeličky jsou mocné pokoušedlo!!! Příště přijď s něčím racionálním, jo???
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 pavel pavel | Web | 12. března 2009 v 9:34 | Reagovat

po nich se netloustne :)

2 Johanka Johanka | Web | 12. března 2009 v 9:40 | Reagovat

Tloustne, netloustne...želatina se vyrábí z drůbežích chrupavek. A to je dost nepříjemné...

3 čajovna čajovna | 12. března 2009 v 10:15 | Reagovat

Johanka: já myslela, že jsou v tom všechny, i vepřové...jasně, je to ze "zbytků", ale hm... možná je to chutnější, leč méně účinná forma různých geladrinků a jiných kravinek na klouby.

4 Johanka Johanka | 12. března 2009 v 16:14 | Reagovat

S Geladrinky nemám zkušenost, nikdy jsem o tom takhle nepřemýšlela :-)

I vepřové, pravíš...:-s V potravinářském průmyslu se používají hlavně zbytky z drůbeže...ovšem jestli se do kádě připlete i jiný ostatek, to nevím. Zřejmě ano, ve všech větších závodech je to běžné ;-D

5 diky diky | Web | 12. března 2009 v 18:02 | Reagovat

Na medové bonbóny se taky pamatuju. Byly takové poctivě medové. Tyhle jsem ještě nezkoušela, ale díky za tip. Kouknu se po nich obchodech. Nedávno jsem viděla podobné želatinové pařátky (sezonní velikonoční). Přišlo mi to poněkud brutální, ale kolegyně říkala, že jsou taky dobré.

6 Mlle Mlle | Web | 12. března 2009 v 20:42 | Reagovat

Ty nám tady děláš chutě... asi půjdu také někam nakupovat včeličky ;)

7 Theressa Theressa | Web | 12. března 2009 v 22:23 | Reagovat

Teda já mám dvě mlsné děti a ani jedna ještě medové včeličky nedonesla. Já chci taky ochutnat. Asi si rozdělám čokoládu...ale jak udělat, abych ji nesnědla úplně celou...

8 čajovna čajovna | 13. března 2009 v 9:57 | Reagovat

diky: jo jo, ty jsi to trefila. Ano, kdysi byly takový medový bonbony, tuším tvrdý, a ty měly tuhle příchuť.

Johanka: drůbeží mě dost děsí, ty antibiotiky narvaný kuřata, to mi přijdou vepřový trochu "čistější". Ale popravdě nevím.

viděla jsem jen tuhle reportáž:

http://www.stream.cz/video/45/217291-jak-se-co-dela-gumovi-medvidci

Mlle, Theressa: Dobrou chuť :-)

9 Surielem Surielem | Web | 13. března 2009 v 12:09 | Reagovat

mnam dala bych si, tyhle mlsky jaaa muzu

10 Johanka Johanka | Web | 13. března 2009 v 16:30 | Reagovat

Antibiotika se rvou do všech zvířat. Říká se tomu prevence, nebo taky blbost.

11 čajovna čajovna | 13. března 2009 v 16:57 | Reagovat

Nedávno o tom byl v TV dokument, po objevu výhod antibiotik se přišlo náhodou taky  na to, že zvířata po nich rychleji rostou a méně sežerou - následovaly záběry, jak to sypou po pytlech do směsí na krmení... jako výtečný vynález!

Škoda jen, že ty rádoby "výhody" jsou pořád lákavější, než zdravější a pomaleji rostoucí zvířata...:-(

12 Vlasta Vlasta | Web | 13. března 2009 v 19:22 | Reagovat

Téda ty jsi je tak krásně popsala, že jsem na ně úplně dostala chuť, no neměla bych mlsat, ale asi se po nich poohlídnu a vyzkouším :o)

Přeju krásný víkend.

13 Šárka Šárka | Web | 13. března 2009 v 21:46 | Reagovat

Asi si je půjdu někdy koupit:-) Naposledy jsem jedla želatinový medvídky v létě - když jsem si narazila koleno, aby se lépe hojilo, ale nevím, jestli mu pomohlo.

14 š š | Web | 16. dubna 2009 v 19:04 | Reagovat

úplně jsi mě nalákala, si je půjdu koupit. Miluji sladké a různá želíčka zvlášť :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama