Je přirozené jíst maso nebo být vegetarián...?

27. března 2009 v 1:55 | čajovna |  Slabý čajík
To je téma do pranice? Jsme opravdu všežravci, prospívá našemu tělu i duši maso? Je to zdroj bílkovin a energie, červené maso je zdrojem železa... Ale, červené maso prý obsahuje množství škodlivin, které nejsou vhodné, kuřecí maso je přijatelnější, ale pro změnu je prolezlé spoustou růstových hormonů a antibiotik, kterými se často nestydí ani "smrdět", abychom náhodou nezapomněli, že kuřecí je prostě takové. Tak to děkuji - to radši sáhnu po hovězím v biokvalitě.
Vepřové? Hm... dá se, sice pach vepřoviny nemusím, dokonce se ani nemá dávat kočkám (v syrové formě) kvůli riziku nákazy nějakou nemocí, ale přesně už netuším jakou.... vzpomínka na pročervené domácí prase mi k lásce k vepřové flaxe taky nepřidává...


Klokaní, pštrosí, zvěřina? Hm, to je zajímavé a takového kance se šípkovou bych asi neodmítla. Čistě ze zvědavosti a z lotřilé zmlsanosti...
Jehněčí, kůzlečí, koňské? Ne to ne - to jen čistě z morálky, kůň i koza a ovce jsou pro mě příliš inteligentní a krásná zvířata...
Ryby? Smrdí, mají kosti - pangasium je bez kostí, páchne přiměřeně, jako maso je docela přijatelný, docela dobrý...

Maso nás naplňuje negativní energií... přijímáme do sebe stres, který zvíře zažilo při porážce, maso překyseluje organismus a maso v nás hnije, protože máme příliš dlouhá střeva, maso v nás prostě putuje příliš dlouho. Stolice masožravců prý neuvěřitelně páchne...masožravci od přírody (kočky, lvi, lišky...) mají střevo kratší. My jsme prý stvořeni spíše k rostlinné stravě, která vyžaduje delší trávení. Ale biologickým zařazením jsme všežravci...

A tak nevím. V mládí jsem maso odmítala. Nechutnalo mi, nechtěla jsem ho, občas mi přišlo líto těch zvířat...
Jelikož s manželem masožravcem jsem neměla čas vyvářet dvakrát, maso jsem začala jíst. Zachutnalo mi...
V těhotenstvích se mi z něj regulerně zvedal žaludek, nejvíc asi z představy masa plavajícího v jakékoliv omáčce...
Při kojení (kupodivu) jsem po mase až chorobně toužila - vraždit za kus masa - fakt!!! Neustále mi chyběla nějaká energie, kterou jsem musela tělu dodat kusem masa. Jakýmkoliv, klidně i v té omáčce... Trochu jsem pochybovala, opravdu je dobré předávat v mateřském mléce dítěti energii z masa?

:-(

Za normálních okolností to střídám. Občas mám na maso chuť, ale v syrové podobě se v něm jen nerada hrabu, nesnáším tu konzistenci, krev, ze syrového staženého králíka mi není zrovna nejlíp... pominu-li ryze ženskou malichernost - hnusí se mi seškrábané maso za nehty, třeba po tom, co ho nakrájím na řízky... prostě se toho člověk musí dotýkat. To je vážně HNUS.

Miluju maso pečené, smažený řízeček, nějakou specialitku. Miluju vůni syrového hovězího, sladkou... a občas propadnu zatím neuskutečněné touze po tataráku, z voňavého hovězího... jednou jsem zkusila biftek, ale z krve vytečené do smetanové omáčky se mi zvedl kufr...

Nejsem já rozpolcená?
Ale říkám si, Lucka Vondráčková taky žila na zrní a pak prostě přiznala, že maso musí, protože bez jeho konzumace je příliš unavená a bez života.
Tak si říkám, že jsem na tom podobně... Někdy ho prostě potřebuju, ale cíleně ho nevyhledávám...

P.S.: A teď bábo raď. Pediatrička mi doporučila krmit 8 měsíční dítě každý den masem... No, zvolím kompromis - 2x týdně biohovězí, pro mě nejpřijatelnější řešení...

Jak jste na tom vy a maso? Máte rádi? Nebo jste taky rozpolcení?
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 pavel pavel | Web | 27. března 2009 v 10:33 | Reagovat

ahoj, hezky napsaný, že necháváš každému volbu ať se rozhodne jestli je to dobře nebo ne... ale tu pediatričku bych zavřel, to myslím vážně... máme roční dítě, fotku jsi na blogu asi viděla a sama vidíš, že bez masa vypadá zdravě. nikdy ho neměla v puse.  

dnes ráno jsem na blog dal v němčině článek jaké všechny jedy maso má, možná jsi ho přehlídla, je poučnej, ahoj, a hezký den :)

2 čajovna čajovna | 27. března 2009 v 10:51 | Reagovat

pavel: já jsem ho četla, vím vím... ale tak strašný to snad nebude, chemií vyhnaná zelenina nebude o nic lepší, řekla bych. Máš pravdu,nechávám volbu, já zatím nejsem takový nesnášenlivec masa, abych ho vážně zavrhla úplně,občas na něj mám prostě chuť, takovou tu živočišnou, že mi něco chybí a nepřebiju to ani dvěma krabicemi musli :-D a to je co říct.

U dětí to řeším zlatým středem, maso cca 2x do týdne a to spíš volím biohovězí, kvůli kvalitě a kvůli obsahu železa. Nevím,je-li to ideální, ale v tuhle chvíli si to myslím. Jsme všežravci, tak to beru - jestli se pak jednoho dne moje děti rozhodnou, že maso ne - rozmlouvat jim to nebudu, bude to jejich volba.

Ale nechtěla bych ze svých dětí udělat vegetariány hned od začátku, to asi ne - bez jejich vědomí. Snad v případě, kdy bych opravdu byla čistý vegetarián a měla to v přesvědčení, to pak ano.  Na druhou stranu bez jejich vědomí je krmím masem, že ano?

Máš pravdu, je to docela těžké dilema  - jsem pro to "jíst i maso, ale s mírou"...asi tak jednou do týdne...

Jinak ráda využívám sojové, v mnohém je lepší a kreativnější než maso zvířecí.

3 Šárka Šárka | Web | 28. března 2009 v 16:16 | Reagovat

Ahoj, jsem v tomhle také trochu rozpolcená, nejradši bych nejedla maso vůbec (rybí jo, to je zdravý, pružní cévy a nepřekyseluje tolik organismus, ale má zas kosti), ale když mi na talíř dá někdo voňavý kuřecí řízek,...většinou neodolám. Jinak ale bílkoviny se dají bohatě nahradit luštěninami, když se třeba vaří čočka, maso úplně nahradí. A železo se dá taky získat jinde - například pitím kopřivového čaje nebo železitého vína (dá se koupit v lékárně, ale je fuj, ale člověk si zvykne).

Přeji krásný víkend :-)

4 Jitka Jitka | Web | 28. března 2009 v 21:27 | Reagovat

Je to složité téma, já mám maso ráda, ale necpu se jím neuváženě. Mám ráda ryby, vepřové, hovězí se mi protiví a kuře smrdí. Sojové maso si občas taky dám, ale s vědomím toho, že je plné plísní, stejně jako obiloviny. A proto si myslím, že se nic nemá přehánět. Člověk by si měl dopřát všechno co mu chutná ale s mírou a snažit se poměry vyvažovat.

5 Jitka Jitka | Web | 28. března 2009 v 21:28 | Reagovat

Mám ráda ryby a vepřové, hovězí se mi protiví a kuře smrdí. Tak měla být věta napsaná .

6 Vlasta Vlasta | Web | 28. března 2009 v 21:58 | Reagovat

Já jsem typický masožravec, včera jsme měli zabijačku, jitrničky, jelítka, tlačenka... nemusím to mít každý den, ale jednou za rok si vyloženě pochutnám. A ještě musím dodat, že dobře vykrmené prase je stokrát lepší než smradlavé kuře z velkochovu. Ale je to jenom můj názor, nemusíte se mnou souhlasit.

7 čajovna čajovna | 29. března 2009 v 8:40 | Reagovat

Šárka: ano, železité víno jsem si jednou koupila a ani nedopila... hrůza... jako když piješ víno vymočené v železném zábradlí...:-(

8 čajovna čajovna | 29. března 2009 v 8:41 | Reagovat

Jitko, souhlasím...  ve všem je něco, to je ten problém. I v zelenině...

Vlasta, ano, o přednostech domácího pašíka jsem taky přesvědčena...

9 Fretka zfetovaná Fretka zfetovaná | Web | 12. srpna 2009 v 18:28 | Reagovat

Určitě bych se nestala vegetariánem jenom kvuli zdraví. Kdo ví jak dlouho tu budu, na co umřu je mi momentálně jedno. Jsem nechutnej masožrevec, bez masa bych chcípla! Jenom mě sere jak s těma nevinejma tvorama zacházej. No to by byla debata na dlouho...

10 čajovna čajovna | 12. srpna 2009 v 21:47 | Reagovat

Fretka: dost dobrý názor :-) od srdce...

11 majda majda | E-mail | 3. ledna 2015 v 12:24 | Reagovat

já maso už nějakou dobu nejím a je fakt, že občas cejtím únavu, ale pk se do něčeho pustim a je to dobrý. u mě je problém, že se mi hnusí čočka-jo, jasně že vím, že je tam spoustu důležitejch věcí-ale prostě se mi z ní zvedá kufr jenom oní někdo mluví. takže 1.ledna to je pro mě vždycky hohor! naštěstí mám skvělou mámu a ta když vidí,že se mi dělá šoufl tak miřekne aŤ to nejim. no a co se masa týče... chuť na něj nemám, ale spíš se bojim, že jestli budu mít nějaký zdravotní problémy, že maso prostě nezvládnu. takže jsem momentálně čistej vegetarián :) nechámsi to ještě projít hlavou...

12 katka-style katka-style | E-mail | 13. března 2015 v 20:22 | Reagovat

Chtěla bych být vegetariánem, ale pak si vzpomenu na Mekáč nebo KFC a je to pryč... (mňam maso) :) :D

13 -- -- | 23. října 2015 v 13:27 | Reagovat

Jak píšeš v jedné části článku , že kúň nebo koza jsou příliš chytré zvířata a ušlechtilé. What? Prase je mnohem chytřejší než pes . Proč mít rád jedno a druhé jíst? Pohodlnost, chuť, tradice.

14 Petra Petra | E-mail | Web | 21. března 2017 v 13:31 | Reagovat

Myslím si, že "všeho s mírou". Každý den určitě maso jíst nebudu, ale 2x týdně si ho ráda dám. Malému dítěti bych maso určitě každý den nedávala,ale znám případ, kdy matka nedávala dítěti vůbec (byla veganka), což je dle mě úplně špatně!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama