Vůně lískových oříšků

10. prosince 2008 v 0:16 | čajovna |  Domov
Lískové oříšky voní sladce oříškově. Jsou skvělé do vanilkových rohlíčků a nejen to. Jsou pokladnicí bílkovin, tuků a vitamínů. Skvěle chutnají ještě nevysušené, v nedozrálé formě, ale po usušení jsou ještě lepší. Nemají nepříjemnou nahořklou chuť jako vlašské ořechy a tak jsou oblíbenější.

Nejenže krásně voní, ale koluje o nich mnoho dobrého. Například to, že pravidelná konzumace lískových oříšků posiluje mozek, zvyšuje inteligenci a dokonce zabraňuje u starých lidí chřadnutí mozku.
Nechcete-li tedy mozkově chřadnout, dejte si oříšky!
Specialitou pro fajnšmekry je olej z lískových oříšků, který má typickou sladkou příchuť a silnou vůni. Používá se v kuchyni a to zejména na saláty, ale využít ho můžete i ke kosmetickým účelům. Olej je výbornou regenerační maskou na pleť. V aromaterapii také nachází své uplatnění, hlavně k masážím.

A malý mlsací tip na závěr. Zbyly vám nastrouhané oříšky? Zkuste si je zamíchat do jogurtu nebo do kysané smetany, je to dobrota!
Tak hezký oříškový den!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama