Vůně hřebíčku

22. prosince 2008 v 0:02 | čajovna |  Domov
Vůně hřebíčku evokuje svařák a pomeranč opíchaný kolem dokola hřebíčkovými kvítky.Ano, hřebíčk je vlastně kvítek, přesněji usušené poupě stromu s nezvyklým názvem. Toto koření do perníčků i do voňavého horkého svařáku totiž pochází ze stromu hřebíčkovce vonného.


Jemně štiplavá chuť a intenzivní olejnaté aroma činí z hřebíčku oblíbené koření. Zajímavé je, že stonky jsou štiplavější a intenzivnější, naopak křehké hlavičky hřebíčku jsou jemnější a nejsou tolik hořké. Obsah oleje v hřebíčku je celkem vysoký a tvoří ho éterické, tedy velmi voňavé, oleje, které podporují chuť k jídlu. Ve formě aromaterapie nebo hřebíčkových olejíčků působí proti nachlazení či uvolňují bolavé svaly.
Pálivá ostrost hřebíčku prokrvuje tkáně, ale nepřežeňte to, ať si nepodráždíte žaludek nebo kůži.
Tak hezký hřebíčkový den!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama