Vůně badyánu

11. prosince 2008 v 0:15 | čajovna |  Domov
Badyán je typické vánoční koření ve tvaru hvězdičky. Voní sladce, kořenitě a nasládle. V každém cípu hvězdičky je navíc uschováno jedno lesklé hnědé semínko ve tvaru podlouhlé malé čočky. Badyán se dá využít nejen při přípravě vánočního cukroví, ale i ve slané kuchyni. Orientální kuchyně je používá na okořenění mas i zeleniny. Někdy se mu též říká čínský anýz a obsahuje až 5% vonných silic.

V kořenících směsích ho najdete ve směsích orientálních, čínských či indonéských. V našich zemích ho používáme nejvíce ve sladké kuchyni či do kompotů. Dále najde své místo ve voňavkářství či likérnictví.
Správná švestková povidla či perník se také neobejde bez badyánu.

Využijeme ho také v aranžérství, takže směle můžete nalepovat, navlékat badyánové hvězdičky na stromeček nebo vytvářet jiné působivé dekorace.
Tak hezký badyánový den!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama