Vůně anýzu

20. prosince 2008 v 0:04 | čajovna |  Domov
Anýzky jsou typické vánoční cukroví našich předků, ale dnes se s nimi již setkáte málo. Z pravidelného seznamu vánočního cukroví pomalu mizí. Možná proto, že mizí i ten seznam…Anýz voní pronikavě a svěže. Podporuje chuť k jídlu, bojuje s nachlazením, ale je prý také velmi účinným afrodisiakem.

Když si připravíte anýzový čaj, účinně tím zabijete bakterie, které způsobují nachlazovací neduhy a na Vánoce budete už zase jako rybičky. Zalijte lžičku semínek vroucí vodou a nechte 15 minut vyluhovat. Omezíte si i případné nadýmání a podpoříte vylučování žaludečních šťáv.
Jako koření se anýz používá nejen do pečiva, ale také do likérů, domácích sirupů nebo do kompotů. Známé je jeho použití v zavařované červené řepě. Jako koření se uplatní v nelibě vonících pokrmech, třeba ryby nebo králík, protože na sebe váže tyto pachy a přebíjí je svým jemným aroma.
Tak hezký anýzový den!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama