Rakytníkový sirup

19. listopadu 2008 v 1:06 | čajovna |  Domov
Mít doma v tyto sychravé dny rakytníkový sirup, to je hotové dobrodinní. Je totiž skvělým pomocníkem v boji proti nachlazení, virózám a všem zimním neduhům. Posiluje obranyschopnost organismu a je vitamínovou bombou. Navíc skvěle chutná...



Rakytník řešetlákový
Je to s podivem, ale často rakytník řešetlákový obývá městské ulice, rumiště a místa u dálnic či rušným silnic. Tak trochu se svojí houževnatostí a odolností podobá černému bezu. Stejně jako bez, i rakytník skrývá neuvěřitelně cennou pokladnici pro lidské zdraví.
Strom poznáte snadno. Má červené či oranžové plody, kterými jsou větvě s úzkými šedozelenými lístky doslova obaleny. Roste ve formě keřů či nízkého stromku.

Co obsahuje?
Zejména vitamíny skupiny B, přesněji B1, B2, B6, C, E, P flavonidy, třísloviny, hypophein, aminokyseliny a jiné stopové prvky. Tyto látky podporují imunitní systém, pomáhají v době rekonvalescence a dokonce se udává, že je to dobrý pomocník pro ženy, jež psychicky rozkládá hormonální nerovnováha (tedy premenstruační sydrom). Bioaktivní látky se využívají nejen ve formě sladkého sirupu, ale také ve formě oleje. Ten můžete užívat vnitřně, ale hodí se také na pokožku, vylepšuje ekzém, různé lupénky, vyrážky, poškození kůže nebo pomáhá hojit jizvy a operační rány.

Abyste pocítili účinek rakytníkového sirupu, doporučuje se užívat ho zhruba dva týdny. Je Vám líp? Skvělé, můžete směle pokračovat a zima bude v pohodě...
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 diky diky | Web | 19. listopadu 2008 v 19:29 | Reagovat

Tchán pěstuje rakytník na zahradě, tak ho nakládá do alkoholu na likér plný vitamínů. Když na mě nějaký zbude, vařím z něj, s přidáním jablek a hrozinek, marmeládu. Je moc dobrá, jen na ní padne spousta cukru.

2 čajovna čajovna | Web | 20. listopadu 2008 v 12:38 | Reagovat

Rakytníkový sirup z lékárny mi moc nechutná, zajímalo by mě, jestli ten domácí (nebo ta marmeláda) je lepší..;-)

3 diky diky | 20. listopadu 2008 v 16:20 | Reagovat

Je dobrá - jen rozvařím rakytník s jablíčkama v poměru asi 1:1 a hrozinkama a cukrem. Jsou v ní kousky všeho i pecičky rakytníku, které jsou taky hodně zdravé. Máme ji rádi na palačinkách a moc dobrá je namazaná na piškotový korpus, může být i koupený, v silnější vrstvě, a navrch neochucená kysaná smetana.

4 čajovna čajovna | Web | 20. listopadu 2008 v 17:16 | Reagovat

jé, to mi vážně dělá chutě...:-) experimenty s marmeládama mě docela lákají. Kdysi jsem zkoušela pravou pomerančovou a dobrá, i když ta typicky nahořklá chuť je zvláštní, ale na čerstvý rohlík je výborná...

Mám recept na banánovou, ještě jsem ale neměla odvahu to zkusit :-)

5 stephan stephan | E-mail | Web | 5. dubna 2010 v 22:43 | Reagovat

Hello admin, I must admit that today is my first time I visit here. However, I have found so many interesting thing in your blog and I really love that. Keep up the good work!

6 Kristufkova Kristufkova | E-mail | 30. října 2010 v 10:51 | Reagovat

[3]:Díky je to skvělé , chutná a pomáhá při nachlazen!
Doporučuji též Klikvu .

7 mil1 mil1 | 7. listopadu 2012 v 14:24 | Reagovat

super článok aj rady ... tento rok som vysadil svoje prvé rakytníky, aj ked viem, že budúci rok ešte úroda nebude, už sa na ne teším :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama