Jak oloupat jedlé kaštany

12. listopadu 2008 v 8:28 | čajovna |  Vaření, recepty
Protože jsme Čajovna kreativní, už je tu první problém k řešení. Kterak oloupat jedlé kaštany. Přiznám se, byl to pro mne oříšek a loupala jsem je zasyrova i uvařené i upečené a děs běs. Asi jsem nezvolila tu správnou taktiku. Zde je tedy návod, kterak kaštany úspěšně zbavit tuhé slupky...
Tento postup je údajně nejzaručenější...


V místech, kde je kaštan nejvíce vypouklý (někde se uvádí, že na špičce), tam ho nařízněte ostrým nožem, nejraději do kříže a řez by měl být asi 2 cm, minimálně. Klidně řežte i do vnitřku kaštanu, nic se neděje, naopak.

Poté je můžete vařit ve vodě, asi 8 minut. Slupka by se měla uvolnit a jít snadno odloupnout. Někde se doporučuje kaštany silně mnout v utěrce, odloupají se samy.Loupeme horké, to je podmínka, jakmile kaštany zchladnou, slupka zase ztvrdne. V tom případě pomůže opětovné přihřátí. Ideální je tedy vybírat z hrnce jen tolik kaštanů, kolik rychle stihneme zpracovat. Ostatní nechte hezky vyhřívat v horké vodě.
Docela zajímavé a mohlo by to jít...

Také je můžete upéct na pánvi, na ohništi. Rozříznuté podle prvního návoru by měly jít opět dobře odloupat.
Zbudou-li vám nějaké kaštany, klidně je dejte do mrazáku. Nic zlého by se jim stát nemělo a můžete je kdykoliv použít do nějakého jídla...

Ovšem budu ráda, když se podělíte o své vlastní zážitky s dostáváním se kaštanům na kloub...:-)
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ondra Ondra | 21. ledna 2014 v 21:00 | Reagovat

Teda, nic nového jsem se nedočetl....kaštany zbavit tvrdé slupky není takový problém, horší je ta chlupatá blána...

2 Charlies82 Charlies82 | 7. října 2014 v 14:54 | Reagovat

Teď jsem je zkoušel loupat z té chlupaté blány, po horké lázni a jde to parádně. Doporučuju

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama