Poctivá bramboračka a její variace

15. října 2008 v 0:06 | čajovna |  Vaření, recepty
Můj názor je kategorický a neustoupím z něj - správná bramboračka je pouze ta s houbami!!! A bramborami, to je fakt...i když. Ráda experimentuju a musím říct, že mimo pokusů s bramboračkou bez hub, se mi všechny podařily. Tak se s vámi podělím o své poznatky...


Na bramboračku potřebujete:

- máslo
- mouku (případně lze nahradit jiným zahušťovadlem)
- mrkev
- celer či petržel nebo oboje
- majoránku
- sůl a pepř
- houby
- brambory

Další nepovinné ingredience:

- kedlubny
- ředkvičky (kupodivu chutnají jako jemnější brambory)
- ovesné vločky či červená čočka nebo jáhly (tyto přísady obyčejně polévku zahustí, takže není potřeba dávat jakékoliv jiné zahušťovadlo)
- růžičková kapusta
- kousky čerstvého zelí
- kukuřice
- hrášek
- kroupy
- cokoliv dalšího, co dům dá... (salám fakt ne, to je blééé)
Základem je máslová jíška, které se můžete docela dobře vyhnout. Prostě přípravu jíšky přeskočte a začněte vložením všech ingrediencí do hrnce a zalití vodou. I to jde. Osmažená mouka však dá polévce nezaměnitelnou chuť. OVšem v nouzi můžete do polévky nakonec vložit kousek másla a máslové aroma se perfektně rozvine i bez smažené jíšky.
Ingredience většinou dávám najednou a všechno je akorát uvařené ve chvíli, kdy změknou brambory.
Jinak skvělé je osmahnout najemno nastrouhanou mrkev, buď na oleji před zasypáním moukou a přípravou jíšky, nebo v jiném hrnci. Mrkev se rozvoní a pustí oranžovou barvu, která příjemně zabarví polévku....

Dobrou chuť a pokud máte další tipy na dobré přísady či zlepšováky na přípravu, sem s nimi...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama